A spárgát pasztellszíne, kecses formája miatt több országban a fiatalság jelképének tartják. Színe attól függ, hogy érettségének mely szakaszában szüretelik. Alakja megnyúlt rügyre emlékeztet, íze fenséges, krémes, intenzív. A fehér spárgát akkor gyűjtik, amikor még ki sem bújt a földből, a zöld spárgát akkor, amikor már teljesen kibújt (a napfény hatására zöldül be).
Energiatartalom: 14 kcal, 57 kJ/100 g
Kevéssé eltartható. Jellegzetes aromája miatt nem szabad erősen fűszerezni. Gazdag ballasztanyagban, fluorban, E-, B1-, B2-, C-vitaminban, folsavban és pantothensavban. Tartalmaz még A- és K-vitamint, niacint, kálciumot, fosszfort, vasat, káliumot, fehérjét, szénhidrátokat és zsírt. Vizelethajtó hatású. Javasolt vese- és prosztataproblémák, köszvény, bőrbetegségek és idegrendszeri zavarok esetén.